Vaš dom je vaša mirna oaza kamo bježite od vanjskog svijeta, ali ako vaš susjed kosi travnjak dok se želite odmoriti ili vam susjed ne da mira dok ručate sa prijateljima, vrijeme je da razmislite o podizanju ograde.

Mnogo je načina da stvorite privatni, od pogleda skriven, dio svog raja. Neke opcije uključuju gradnju ograde, zida, žičane ograde ili sadnju reda drveća ili grmlja. Veličina vrta, željena razina privatnosti, građevinski zahtjevi lokalne zajednice i naravno, osobni ukus će diktirati koju metodu zaštite odabrati. Idealno bi bilo izgraditi ogradu dovoljno visoku da potpuno spriječi narušavanje privatnosti, ali opet osigura široke vizure iz samog vrta. U svakom slučaju, zabranjena je gradnja previsokih neprozirnih zaštitnih zidova. Pri odabiru bilo koje ograde, treba imati na umu da niti jedan način nije savršen i neće potpuno zadovoljiti sve zahtjeve, zato treba pristati na neke kompromise.

Kada odabirete ogradu, trebate uzeti u obzir i mišljenje susjeda. Nemojte potpuno zatvarati pogled na svoj dom. Ako sadite drveće, razmislite kako zatvarate susjedov pogled i da li narušavate njegove osnovne potrebe i uživanje u njihovom vrtu.


Ideje za oblikovanje ograde

  • Mediteranski vrt sa belom zaštitnom ogradom idealan je jer ako je vaš vrt mali, taman i zagušen, možete ga vizuelno proširiti bojenjem vaše ograde u belu boju. Najbolje kod toga je što podnosi sve vrste bilja i boja cveća. Izaberite kontrastnu boju za popločavanje!

  • Vertikalna sadnja rešenje je za glasne susede i ružan pogled. Ako ste okruženi visokim zidom, uz njega posadite invazivne penjačice. Ubrzo će zid biti prekriven velikim zelenim listovima, ili prema želji, visećim cvetovima. Ako ne želite potpuno zatvoriti zid, možete na njega staviti posude u koje sadite začinsko bilje, sukulente ili trajnice.

  • Drvenoj ogradi dodajte boje, budite drugačiji. Ako nemate vremena ili volje da brinete o bilju u svom vrtu, dodajte mu živost bojenjem drvene ograde u nekoliko boja. Naravno, pazite da ne preterate i da se izabrane boje slažu sa bojama fasade i stolarije na kući.

  • Zakrivljene ograde tipične su za seoska podneblja i imanja. Ali ako želite, možete ih postaviti i na postojeće ravne ograde kao nastavak.
  • Provizorna ograda pomaže da vrt izgleda veće. Kroz šupljine na ogradi možete pokazati svu lepotu svog vrta, a Vama će vizura biti dublja i nećete se osećati zarobljeno u njemu.

Semmelrock Bradstone Travero zidni sistem pješčano žuta prošarana Semmelrock Bradstone Travero zidni sistem

  • Ograde nužno ne moraju biti zaštita vrta od spoljnih nepoželjnih uticaja i pogleda, već mogu služiti kao pregrade unutar vrta. Niskim panelima pregradite željene zone unutar vrta.
  • Ako građena ograda zaklanja sunce ili se jednostavno ne želite potpuno ograditi od okoline, a želite samo malo privatnosti i senku za vaše mesto za odmor, tražite prirodnu alternativu. U vrtovima kojima treba zvučna barijera, bambus je idealno rešenje jer je visok i zelen cele godine. Ipak je ugodnije slušati šuštanje lišća na vetru nego zvuk gustog saobraćaja.
  • Plastične ograde koje imaju završnu obradu kao klasična drvena ograda, u tamnim nijansama, daće svakom vrtu savremen, moderan izgled. Ekološki prihvatljivo rešenje, minimalni zahtevi za održavanjem. Sivi behaton, tamno smeđa ograda i svetlo zeleno bilje će ostaviti utisak na svakog posetioca.
  • Ako je vaša ograda ona balkonska ili ste ograničeni veličinom prostora, zašto ne biste posadili cveće u posude koje ćete staviti na ogradu? Posadite u njih omiljeno cveće, začinsko bilje, male grmove.

  • Začinski vrt u zidu. Udubina u zidu može biti savršena polica za mali začinski vrt. Neka bude uredan, na sunčanom mestu. Napravite police, pozadinu obojte u tamnu boju da boja biljaka dođe do izražaja.

Više slika pogledajte u galeriji…

 

Iva Filipović, mag. ing. prosp. arch.
Semmelrock CAD projektantica