Kad nešto preživi vekove i brojne trendove, postaje tradicija, a često se tvrdi kako je „Bolje da nestane selo, nego tradicija“. Određene tradicije postoje i u kulturi popločavanja, a jedna od njih je primena klinker cigala. Običaj primene pečene cigle kao behatona i zidova stara je koliko i sama istorija gradnje. Cigla nastaje pečenjem posebne vrste gline bez dodatka hemikalija. Glina je zaslužna za kasniju boju proizvoda, a kao rezultat dobije se čvrsta cigla otporna na so, smrzavanje i na različita sredstva za čišćenje.

Postojane sirovine

Boje cigle Penter nastaju tokom procesa pečenja prirodne gline. Iz tog razloga boja je mnogo postojanija od one na glaziranim pločicama. Osim toga odlikuju se neograničenim vekom trajanja te neosetljivošću na vremenske uslove.


Proizvod s karakterom

Podna cigla Penter je proizvod s karakterom koji s godinama postaje zreliji i lepši. Upravo cigla stvara posebnu, nezamenjivu atmosferu u vrtu, na terasi i javnim površinama. Individualnu baš kao što su i ljudi koji s njom grade i žive. Bilo da se radi o modernom ili tradicionalnom, glatkoj ili gruboj površini.

Cigla je naročite primerena terasama, vrtnim i stazama oko kuće, stepenicama i unutrašnjim dvorištima.

 

Sve prednosti popločavanja klinker ciglom:

• prirodna podna obloga sačinjena od visoko vredne, čvrste pečene gline
• trajno postojane i lepe prirodne boje
• postojanost na smrzavanje, prljavštinu i zagađenja iz okoline
• sigurna i stabilna površina otporna na klizanje
• jednostavno polaganje
• idealno za uređenje zahtevnih životnih prostora zahvaljujući velikom izboru i kreativnim mogućnostima polaganja
• bezvremensko bogatstvo za svaki stil uređenja i gradnje
• cigla traje duže od prosečnog ljudskog veka – samoodrživost i očuvanje prirodne okoline


Kako nastaje podna klinker cigla?

Klinker se peče na temperaturi višoj od 1.000 stepeni Celzijusa. Proces pečenja poznatiji je pod nazivom sinteriranje, a tokom pečenja zatvaraju se pore materijala pa gotove cigle skoro da i ne upijaju vodu.

Prednost cigle je veliki izbor boja– od nijanse peska, preko terakote pa sve do klasične smeđe. Iako je klinker zahvalan za stvaranje atmosfere mediteranskog vrta, zanimljivo je da je on najpopularniji izbor za popločavanje u kontinentalnim delovima gde se takođe izvrsno uklapa u okolinu.

Zavirite u našu ponudu različitih podne klinker cigle Penter


Kako postaviti i održavati podnu ciglu?

Prilikom postavljanja klinker cigle važno je pripaziti na njihovu veličinu i funkciju te na stepen opterećenja površine. Takođe, za optimalnu stabilnost površine važno je voditi računa o razmaku između fuga. Idealan razmak iznosi od 5 do 8 mm. Osim boje, za završni rezultat od presudne je važnosti shema njihovog postavljanja. Mogućnosti su brojne, a cigla vešto spojena s behatonima nešto drugačijeg dizajna omogućuje jedinstveno, a ipak uvek iznova zanimljivo uređenje podnih površina.

Kao i kod betonskih behatona, prednost cigle je mogućnost ponovnog korišćenja i preslaganja.

 

Ipak, važno je naglasiti kako je popločavanje najbolje prepustiti stručnjaku s iskustvom i rezultat neće izostati. Naime, željeni izgled će se održati samo ako se pravilno pripremi teren, a cigla postavi u skladu s uputstvima.

Klinker ne zahteva posebno održavanje: u većini slučajeva za čišćenje je dovoljna samo kišnica. Mesta do kojih kiša ne dopire (npr. natkrivena terasa) mogu se po potrebi očistiti pomoću creva za vodu ili čistača pod pritiskom.


Inspirišite se našom galerijom.