Godina prođe pre nego se uspemo okrenuti oko svoje osi, a radovi u vrtu ne mogu čekati. Kako bi vaš vrt izgledao dobro tokom cele godine, saznajte kada je idealno vreme za koje radove.


Januar


U januaru provetrite plastenike, prekopajte prazne gredice ako to već niste učinili, proverite uskladištene gomolje, a ako vam vreme dopušta orežite stabla jabuke i kruške. Napravite plan sadnje za povrtnjak. Hranite ptice kojima je u zimskim uslovima teško doći do hrane.


Februar


Mesec zaljubljenih provedite đubreći tlo za gredice u koje ćete sejati i saditi povrtnice. Očistite gomolje krompira od izdanaka. Zaštitite rano procvetale voćke: breskve, nektarine i kajsije kako bi kasnije uživali u njihovim plodovima. Orežite grmove koji su cvetali tokom zime i zimzelene živice. Odrežite visoke ukrasne trave.


Mart


Mart rezervišite za sadnju luka, ranog krompira i cvetnica koje cvetaju tokom leta (gomolje). Razdelite i presadite trajnice. Posipajte kompost. Probajte se rešiti korova dok se nisu raširili. Orežite drenovke i vrbe (raznobojne izdanke koji su narasli tokom zime). Možete saditi većinu cvetnica: dalije, karanfile, jaglace, zvezdane, asparagus, mak, cinije, šumarice i sl.


April


U aprilu zaštitite pupoljke od kasnih mrazeva. Povežite penjačice i ruže. Posadite začinsko bilje i trajnice. Češće zalivajte kućno bilje i dohranite grmlje i ruže. Posejte travu i popravite rupe u travnjacima. Između trajnica posadite otpornije jednogodišnje biljke: neven, različak, slez.


Maj


Maj je vreme kada čuvamo osetljive biljke od kasnih mrazeva. Redovno proveravajte i rešavajte se korova. Često kosite travnjak, razdelite prolećne gomolje, posejte povrtnice i posadite letnice. Orežite ruže.


Jun


U junu se posvetite zalivanju. Naberite prve plodove u povrtnjaku. Kosite travnjak barem jednom nedeljno i posadite preostale letnice. Postavite potpore višim biljkama, orežite grmove koji su cvetali u proleće i zaštitite plodove (ribizle, borovnice) od ptica. Odrežite odumrle ružine cvetove. Pokosite preostalo lišće narcisa. Zalivajte tek posađeno drveće, posebno zimzeleno, tokom letnjih vrućina.


Jul


Ako planirate letnji godišnji odmor, pobrinite se da sve radove završite na vreme ili da nađete nekoga ko će se brinuti o vašem cveću dok vas nema. U julu sklanjajte uvelo cveće s trajnica, da bi se osigurala duža sezona cvetanja. Dohranite travnjak naročito ako to niste učinili u proleće. Razdelite i presadite perunike, posadite trajnice i dvogodišnje biljke poput vrtnog sleza za sledeću godinu.


Avgust


Avgust je odlično vreme za orezivanje glicinije. Ne odgađajte letnje orezivanje. Zalivajte, naročito tek posađene biljke i one u posudama i sakupljajte seme omiljenog cveća. Đubrite zemlju zelenim đubrivima.  Izvadite tulipane i pripremite za skladištenje tokom zime. Jabukama, kruškama i šljivama sklonite višak plodova da grane ne bi pukle.


Septembar


Septembar će obeležiti presađivanje trajnica. Posejte otpornije jednogodišnje biljke i smanjite zalivanje kućnih biljaka, ali nastavite sa zalivanjem u vrtu, ako nema dovoljno kiše. Posadite gomolje koji će cvetati u proleće. Orežite ruže penjačice. Očistite travnjake od pokošene trave i korova.


Oktobar


Redovno čistite opalo jesenje lišće i odrežite uvenule trajnice. Unesite osetljive biljke u toplije prostore, ali ostavite im otvorena vrata ili prozor za vreme sunčanog vremena.  Poslednje košenje i orezivanje živica. Posejte travu. Gomolje gladiola i dalija uskladištite za sledeću godinu.


Novembar


U novembru posadite tulipane i orežite ruže koje bi se mogle slomiti pod težinom snega. Posadite nove voćke.


Decembar

Decembar je takođe vreme kada možete raditi u vrtu. Ako nema snega orežite jabuke, kruške, javore, brezu i vinovu lozu. Listopadno drveće se još uvek sme premeštati i saditi, naravno, ne po jako niskim temperaturama. Pazite na miševe u prostorima za skladištenje!