Osječka Tvrđa je barokna gradska tvrđava 18. veka, nastala transformacijom postojećeg starijeg istorijskog grada koji se nalazi na ključnom strateškom prelazu preko Drave. Ponosni smo što su rekonstruisana Vodena vrata popoločana našom Penter podnom klinker opekom.

Prvi je novi grad tvrđave izgrađen u velikom strateškom sistemu baroknih utvrđenih gradova na granici s Otomanskim carstvom, koji je 1712. godine zamislio i sagradio knez Eugene Savojski. Tvrđava je nekada imala četvora vrata: Nova (jug), Vodena (sever), Carska (istok) i Valpovačka (zapad). Od četiri ulaza u Tvrđavu do danas je ostao samo jedan – Vodena vrata izgrađena 1710. godine.
Projekat je počeo 2010. godine arheološkim istraživanjima, a krajem 2015. godine područje Vodenih vrata je ozelenjeno, postavljena je ambijentalna rasveta koja će dati posebnu draž, a postoje klupe i drveni mostovi. Staze i ulaz popločeni su Penter Piazza podnom klinker opekom, antik obrad i crvene boje koji se savršeno uklopio u celokupnu atmosferu. Novo uređeni prostor postao je svojevrsna dnevna soba Tvrđave koja poziva na druženje i boravak napolju.

Investitor:
Agencija za obnovu Tvrđe, Osijek

Autor idejnog rešenja:
Zlatko Uzelac, prof.
Damjan Uzelac, dipl.ing.arh.

Arhitektonski projekt:
Ured ovlaštenog arhitekta Valentina Slabinac, dipl.ing.arh.

Godina realizacije:
2015

Proizvod:
Penter Landhaus podna klinker opeka.