FAQs

NAJČEŠĆE POSTAVLJANA PITANJA

Da bismo Vam pružili što bržu i jednostavniju pomoć, skupili smo na jedno mesto odgovore na Vaša najčešće postavljana pitanja. Ako ne možete da nađete željeni odgovor, kontaktirajte nas putem i-mejla ili nas pozovite.

Da. Svi naši proizvodi su otporni na so, a samim tim su otporni i na hlor  koji se koristi za održavanje bazena.

Impregnacija na popločanoj površini stvara bezbojni vodootporan zaštitni sloj, koji sprečava prljanje od, npr., ulja ili lišća. Tako popločane površine duže ostaju lepe. Pri tome je veoma važno da se prljavština što pre ukloni s površine jer će mrlje biti manje vidljive i lakše će se očistiti. Nijedna impregnacija ne garantuje 100% zaštitu. Behaton je proizveden od prirodnih materijala i tako se ponaša prilikom prljanja.

Naknadne impregnacije traju otprilike jednu do dve godine (u zavisnosti od proizvođača, odnosno sredstva). Boja se kod impregnacije ne menja, nego postaje intenzivnija (tzv. “mokri efekt”), a površina postaje sjajnija.

Neki naši proizvodi imaju Semmelrock Protect koji štiti površinu od uobičajenih vremenskih uticaja, kao što su prašina, lišće, i popločane površine su vidno manje osetljive na prljavštinu, pa se kod tih podloga impregnacija i ne preporučuje. Proizvode bez Semmelrock Protecta možete impregnirati nekim od sredstava za impregnaciju behatona ili prirodnog kamena, ali odmah dok je površina još čista, odnosno, odmah nakon ugradnje.

Površinu obavezno ponovno fugovati kvarcnim peskom. Nakon novog fugovanja možete učvrstiti fugu tzv. učvršćivačem fuga. To sredstvo možete naći u specijalizovanim prodavnicama bojama i lakovima, a proizvode ga svi poznati evropski proizvođači građevinsko-hemijskih sredstava.

Preporučujemo Vam da jednom u dve-tri godine očistite površinu čistačem pod visokim pritiskom i da tako odstranite travu i korov. Nakon toga, površini je potrebno ponovno fugovanje kvarcnim peskom.

Za fugiranje behatona i ploča kod ugradnje na podlogu od tucanika svakako preporučamo fugovanje kvarcnim peskom.  Svi Semmelrock behatoni imaju tzv. distancere koji omogućavaju jednaku širinu fuge i ona mora biti ispunjena kvarcnim peskom granulacije 0,3–0,6 ili 0,6–1,3 mm – taj pesak omogućuje protok vode kroz fuge i takođe utječe na stabilnost i čvrstoću cele površine. Upotreba rečnog ili nekog drugog peska nije dozvoljena.

Za pešačke površine i terase postavljanje ivičnjaka nije potrebno. Ivičnjake je poželjno postaviti uz površine predviđene za veća opterećenja, ali se oni mogu postaviti u istom nivou s podlogom zbog lakšeg održavanja okolne površine (košenje trave).

Mora se pripremiti drenažna, dobro nabijena podloga u dva sloja, koja će imati odgovarajući modus sabijenosti (u zavisnosti od namene površine).Više

Svi Semmelrockovi behatoni imaju tzv. distancere, koji omogućavaju jednaku širinu fuge i ona iznosi 3–10 mm (u zavisnosti od vrste podloge). Fuga mora biti ispunjena kvarcnim peskom granulacije 0,3–0,6 ili 0,6–1,3 mm.

Ne. Minimalna širina fuge mora biti 3 mm. Za fuge jednake širine mogu se koristiti plastični krstići. Širina fuge je potrebna kako ne bi došlo do pucanja ivica.

Veoma je važno da svi proizvodi budu postavljeni u skladu s pravilima struke. Informišite se o pravilnom načinu podopolaganja jer samo ispravno ugrađene behaton i ploče dugo ostaju lepe i kvalitetne. Uputstva za podopolaganje

Ne. Informacije o partnerima izvođačima možete dobiti kod naših partnera – trgovaca građevinskim materijala, kod naših predstavnika ili u predstavništvu Semmelrocka.

Odaberite željeni proizvod na našoj stranici i odaberite shemu polaganja. Pre kupovine izvršite merenje površine  te se posavetujte o količinama sa svojim izvođačem.

Behaton se, uglavnom, isporučuju u kratkom roku – oko nedelju dana. Što je veća količina (više od 180m²), isporuka je kraća, a što je manja količina (10–20m²), to je isporuka duža zbog kombinovanja prevoza. Informišite se o opštim uslovima prodaje i isporuke

Informacije o cenama proizvoda možete dobiti u našim trgovinama građevinskog materijala, na našoj veb-stranici, gde se uvek objavljuju akcije, kod naših predstavnika ili u predstavništvu Semmelrocka. Kontakt

Proizvode Semmelrock možete kupiti u našim trgovinama građevinskim materijalom ili u baštenskim centrima. Pogledajte na stranici Prodajna mesta

Da. Antikne ili rustikalne behatoni dobijaju se tehnologijom obijanja. Behatoni se ubacuju u posebne bubnjeve koji se vrte i one se prirodno obijaju jedna o drugu. Tako je svaka ploča, zapravo, unikat.

Behaton je proizveden od prirodnih materijala i ne bledi pod uticajem vremenskih prilika. Behaton dobija posle nekog vremena patinu prirodnog kamena.

S dizajnerskim rešenjima Semmelrocka mogu se iz iste proizvodne linije kombinovati behatoni, ploče, zidovi, ograde, ivičnjaci, palisade, stepenice i sl. Zbog istih površinskih obrada dobija se lepa i ujednačena slika okoline. Pratite ikonicu Semmelrock koncept

Te svetle mrlje najverovatnije dolazi od cvetanja krečnjaka. Behaton je napravljen od prirodnih materijala. Informišite se o tehničko-tehnološkim podacima

Ponekad se na popločanoj površini nakupe bele mrlje – radi se o prirodnom ponašanju betona tzv. cvetanju krečnjaka. Bilo u obliku kiše ili kondenzacije, vlaga prodire u telo behatona i delimično razgrađuje krečnjak. Tako se stvara rastvor krečnjaka u vodi, koja prodire na površinu i dok ona isparava, krečnjak ostaje na površini i stvara bele tragove, koji su privremeno otporni na ispiranje. Ove pojave se u tehnološkom postupku ne mogu izbeći, a njihov intenzitet zavisi od vremenskih uticaja (mraz, kiša, sneg, vetar…). Krečnjak koji je na površini „procvetao“ sve lakše i brže spiraju atmosferske padavine, sve dok vremenom potpuno ne nestane. Čišćenje tih mrlja moguće je i sredstvima na bazi kiselina. Cvetanjem krečnjaka nije narušen kvalitet Semmelrockovih proizvoda i zato ne postoji ni osnova za podnošenje reklamacija.

Da. Proizvodi Semmelrocka izrađuju se i testiraju prema evropskim standardima kvaliteta: HRN EN 1338:2004 norma za behaton, HRN EN 1339:2004 norma za ploče i HRN EN 1340:2004 norma za ivičnjake.

Kod proizvoda u kombinovanoj formi radi se o više različitih dimenzija istog behatona koji je proizveden i pakovan na jednoj paleti. Kombinovana forma

Sistem Einstein je patentirani sistem behatona za izuzetno stabilne i čvrste površine. Ovaj sistem omogućava inteligentnu tehniku fugovanja i tako zadovoljava sve kriterijume za vozne površine visokih frekvencija i nosivosti. Pročitajte više i pogledajte film o sistemu Einstein.

Prana površina se dobija posebnom tehnologijom pranja, gde se tokom proizvodnje ispira gornji cementni sloj i do izražaja dolazi struktura prirodnih zrnaca materijala.

Odaberite površinu i boju koje Vam se sviđaju ili koje se uklapaju u Vašu okolinu. Pogledajte na našoj stranici Dizajn i raznolikost ili posetite nekog našeg trgovca partnera i uverite se sami u lepe i raznovrsne površine naših proizvoda na izložbenim stalcima. Prodajna mesta

Po popločanoj površini možete voziti odmah nakon fugovanja.

Za uređenje prilaza kući možete koristiti gotovo sve behatone iz našeg asortimana, ovisno o frekvenciji i vrsti vozila birajte behatone debljine 5 cm, 6 cm, 8 cm ili 10 cm. Jednostavno, izaberite dizajn i boju koji Vam se dopadaju ili pogledajte u našem pretraživaču proizvoda. Pratite kod svakog proizvoda ikone namene proizvoda (pešak, automobil, teretno vozilo).

Da, Semmelrockov behaton je namenjen za opterećenja vozilima. U zavisnosti od namene i frekvenciji prometa po površini, kao i od vrste vozila, možete odabrati behaton debljine 6, 8 ili 10 cm. Naravno, uz glavni preduslov – uz dobro pripremljenu podlogu.

Behatoni su uglavnom predviđene za prolaz automobila, manjih su površina i veće debljine, namenjene za postavljanje na suve drenažne podloge. Betonske ploče su većih dimenzija i tanje, što ih čini prikladnim za uređenje terasa i pešačkih prolaza, za renoviranje postojećih betonskih terasa, balkona i sl.

Da, kontaktirajte naš projektni biro i pošaljite zahtev za izradu CAD plana.  Semmelrock CAD planiranje.

Naš projektni biro će Vam pomoći u tome. Jednostavno, pošaljite nacrt i fotografije svoje površine i mi ćemo Vam izraditi vizuelizaciju i nacrt vaše površine, a ukoliko se odlučite za kupovinu naših proizvoda po našem predlogu, projekat ćemo Vam dostaviti bez naknade. Semmelrock CAD planiranje

Da bismo Vam olakšali potragu, za Vas smo osmislili pretraživač proizvoda, tj.filter na početnoj stranici.

Semmelrock Protect je posebna tehnologija u proizvodnji behatona i ploča. U procesu proizvodnje, behaton se primenom najmodernije tehnologije čine otpornim na spoljne uticaje. Rezultat: Semmelrockovi proizvodi se lakše čiste jer prljavština ne može sasvim lako da prione za njihovu površinu. Više o Semmelrock Protectu

Naš projektni biro će Vam pomoći u tome. Jednostavno, pošaljite nacrt i fotografije svoje površine i mi ćemo Vam izraditi vizuelizaciju i nacrt vaše površine, a ukoliko se odlučite za kupovinu naših proizvoda po našem predlogu, projekat ćemo Vam dostaviti bez naknade. Pročitajte više – CAD planiranje.

Semmelrock nudi široku paletu kvalitetnih i atraktivnih behatona i ploča za sve spoljne površine. Jednostavno, odaberite proizvod koji Vam se sviđa ili pronađite inspiraciju na našim stranicama. Koristite filtere na početnoj stranici.

Popločane površine treba, kao i svake druge, redovno prati. Odstranite prljavštine što pre kako bi se sprečila šteta na mikrostrukturi površine. Te štete mogu nastati usled hemijskih reakcija između kiselina iz mrlja (npr., iz vina, lišća i sl.). Tvrdokorne mrlje čistite vodom i sredstvima za čišćenje behatona ili kamena (mogu se nabaviti u specijalizovanim prodavnicama), uz upotrebu mekane tkanine ili četke (npr., polipropelinske četke). Da biste odstranili opalo lišće, zemlju ili prašinu, koristite metle s mekanim vlaknima. Izbegavajte koncentrisana i razređena agresivna hemijska sredstva za čišćenje, kao npr., kiseline i bazni rastvori. Ukoliko se radi o tvrdokornim mrljama, koje zahtevaju tretiranje takvim sredstvima, preporučujemo vam da isprobate sredstva za čišćenje na malim površinama (uzorcima). Ne upotrebljavajte gvozdene grablje ili lopate kako ne bi došlo do mehaničkog oštećenja površine.

Behaton i ploče možete rezati specijalnim alatima npr. reznim pločama ili lomilicama. Ukoliko se koristi rezna ploča prije ugradnje treba oprati površinu od sitne prašine nastale prilikom rezanja.

Proizvode Semmelrock možete pogledati na našim reklamnim stalcima kod partnera trgovaca (stovarištima) građevinskim materijalima, na izložbenim površinama. Prodajna mesta

Proizvodi Semmelrock su namenjeni svim spoljnim površinama, kako privatnim tako i javnim. Pogledajte područja primene na našem pretraživaču proizvoda.

Da. Sve behatoni i ostali naši proizvodi su otporni na mraz i so po normi HRN EN 1338:2004.Saznajte više o prednostima behatona.

Go to Top