Visoki prazni zidovi u pejzažu mogu izgledati nezgrapno i preuzeti opšti utisak prostora. Šta se može uraditi s njima da izgledaju lepše, iskorišćeno? Zapravo, ne moramo raditi ništa već samo dodati neki ukras ili posaditi penjačicu koja će sama naći svoj put.


Penjačice će same naći svoj put.

Ali, prazan zid može biti odskočna daska za nebrojeno mnogo dizajnerskih pokušaja i ideja. Dodajte svoju osobenost, uspostavite ravnotežu između izgrađenog i posađenog.


Stvorite treću dimenziju

Omekšajte zid dodajući mu elemente koji se uklapaju u arhitekturu kuće i stil vrta. Na primer, ugradite stvarni ili lažni prozor sa ili bez roletni. Skup pažljivo odabranih detalja sličnih npr. slikama na unutrašnjim zidovima kuće razveseliće svaki beživotni zid. Biljke penjačice, elegantne kao u viktorijansko doba, red vintage prozora, voćka oblikovana unutar žičanog rastera, takođe se mogu upotrebiti kao lajtmotivi vašeg starog bezličnog zida.

Tehnika crtanja murala toliko realnih da izgledaju trodimenzionalno, za one najhrabrije, može izgledati kao prelazak u svet mašte. Npr. scena vrata koja se otvaraju u začarani vrt, privlači pažnju svakog posetioca vrta.

Nove tkanine otporne na sve vremenske nepogode proširuju mogućnost uređenja prostora. Mogu se obesiti poput zavese ili prevući preko celog zida, kao što bi učinili unutar svog doma.


Učinite zid funkcionalnim

Uređenje zida u vrtu predstavlja novu, vertikalnu dimenziju, koja odvlači pažnju od onoga na tlu. Pergole, stubovi i rešetke ne samo da dodaju visinu, već i dubinu prostoru koji povećava zanimanje za spoljni prostor.

Vrtnim nameštajem stvaramo intimni dnevni boravak na svežem vazduhu

Građenjem pergole stvarate plafon svom boravišnom spoljnom prostoru. Dodajte joj popločanu terasu, vrtni nameštaj, biljke i osvetljenje. Na taj način stvarate intimni dnevni boravak na svežem vazduhu, a nekad neiskorišćeni zid postaje savršeno zaleđe. Ako imate potrebu za tim, uz zid postavite drvene police, pa ih napunite malim vrtnim alatom i stilski usklađenim teglicama za sadnju cveća.

Semmelrock sistem ograda i zidova
Osvetljenjem stvarate novu dimenziju

Osećajte se dobro

Ispod pergole zakačite ogledalo. Dopustite da ga obraste zanimljiva penjačica. Prostor će postati meditativna, zen oaza, koju možete videti i kroz prozor. Ogledalo će izgledati kao portal u neki bolji svet.

Boja utiče na raspoloženje. Jake, dramatične boje deluju energično. S druge strane, nijanse zelene deluju umirujuće i ublažavaju krutost svakog prostora.

Gradnjom fontane raspoloženje se menja jer šum vode umiruje. Zidna fontana pod pergolom ili mahovinom obrasla skulptura u malom jezeru daju vrtu neki novi šarm starih talijanskih posjeda. Gledajte ružni zid kao nastavak vašeg spoljnog dnevnog boravka. Ako se on nalazi napolje, ne znači da je manje važan.

Semmelrock Castello ograda
Semmelrock Castello ograda

Treba li vaše dvorište potpuni makeover, zavirite u našu ponudu zidova, ograda i cvjetnjaka.

Iva Filipović, mag. ing. prosp. arch.
Semmelrock CAD projektantica